Ślub zimą – plusy i minusy wesela organizowanego  w okresie zimowym

Zdecydowana większość ślubów organizowanych w Polsce odbywa się latem lub wczesną jesienią. Można przyjąć, że sezon ślubny trwa od początku czerwca do połowy października. Osoby zajmujące się organizowaniem wesel i prowadzeniem sal balowych mają w tym okresie pełne ręce roboty. W listopadzie wesel jest już zdecydowanie mniej, a w okresie poprzedzającym grudniowe święta nie organizuje się ich prawie w ogóle. Dlatego jeśli ślub zimą, to albo w ostatnim tygodniu grudnia, albo w miesiącach styczeń-luty. Ale czy warto organizować wesele w tym okresie?

Wesele organizowane zimą – za i przeciw

Wiele osób nie wyobraża sobie wesela w innym okresie niż środek lata, zwłaszcza jeśli szczególnie podobają im się uroczystości organizowane w plenerze. Zimą, z racji niskich temperatur zewnętrznych, ślub i wesele muszą odbyć się pod dachem. Odpada także organizacja wesela pod namiotem, chyba że będzie w jakiś sposób ogrzewany, ale to generuje dodatkowe koszty.

Kreacja na ślub zimą

Zimą może pojawić się problem z doborem kreacji ślubnej. Nawet jeśli kościół jest ogrzewany, to zwykle temperatury wewnątrz świątyni nie są zbyt wysokie, bo wierni i tak przychodzą w kurtkach. Trudno, by panna młoda przez całą mszę stała odziana jedynie w zwiewną suknię ślubną. Konieczne jest dobranie dodatkowej narzutki, futerka czy szala. Na zdjęciach i nagraniach z kościoła cała suknia nie zostanie zatem uchwycona.

Jeśli jesteśmy przy ubiorze, warto zwrócić uwagę na obuwie małżonków. O ile latem klasyczne czółenka i mokasyny w zupełności wystarczą, o tyle zimą, w przypadku intensywnych opadów śniegu i pluchy, takie obuwie może okazać się niewystarczające. Oczywiście plac przed kościołem jest odśnieżany, ale w czasie wyjątkowo brzydkiej pogody doprowadzenie chodnika do porządku może być trudne. Młodzi muszą liczyć się z tym, że ich obuwie może się zmoczyć, a stopy zmarznąć. Jeśli jednak zdecydują się na porządniejsze buty, estetyka stroju może nieco ucierpieć.

Dostęp do świeżych warzyw i owoców

Obecnie zdecydowana większość wesel odbywa się w salach bankietowych. Narzeczeni płacą za organizację imprezy, a w cenie otrzymują wszystko, począwszy od lokalu, poprzez posiłki, skończywszy na alkoholach i torcie. Nie muszą zatem martwić się o to, skąd wziąć świeże warzywa i owoce w środku zimy, bo ktoś robi to za nich. Natomiast w sytuacji, gdy wesele organizowane jest w sali OSP, co wciąż zdarza się w mniejszych miejscowościach, to narzeczeni, ich rodziny i znajome kucharki odpowiadają za przygotowanie posiłków. W tym wypadku utrudniony dostęp do świeżych produktów można uznać za jedną z wad organizacji zimowej uroczystości ślubnej.

Ślub zimą – dlaczego warto?

Ślub i wesele w okresie zimowym warto rozważyć z powodu większej dostępności sal weselnych i zespołów muzycznych. Łatwiej dostępne są również inne usługi, np. istnieje spora szansa, że w krótszym czasie otrzymamy zaproszenia ślubne przygotowane według naszego projektu. Istotny jest również klimat zimowego wesela, nierzadko łączący się z klimatem świątecznym.

Poprzedni artykułJesienne trendy w biżuterii
Następny artykułJak dobierać biżuterię?

Najnowsze na naszym blogu

Inne wpisy w tej kategorii